Ta sałatka ryżowa ekspresowo znika z talerzy. Do klasycznego przepisu zawsze dodaję jeden składnik
Gotowanie może być proste! Nie trzeba spędzać wielu godzin w kuchni, aby cieszyć się smakiem pysznego i sycącego posiłku lub zaserwować gościom smaczną przekąskę. Jednym z moich ulubionych dań jest sałatka z tuńczykiem i ryżem. Sekretem smaku sałatek z tuńczykiem jest wysokiej jakości ryba. Ja zawsze wybieram tuńczyka w kawałkach w sosie własnym, choć równie dobrze możesz zdecydować się na tuńczyka w oleju. Zanim jednak dodasz tuńczyka do sałatki, sprawdź, czy ma różowy kolor i delikatny zapach.
Przepis: Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Pyszna sałatka z tuńczykiem i ryżem to danie ekspresowe. W czasie gotowania i studzenia ryżu przygotuj pozostałe składniki, a następnie wymieszaj je w misce i wstaw na chwilę do lodówki, aby smaki się przegryzły.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 175 w każdej porcji
Składniki
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 200 g suchego ryżu
- 2 szklanki wody
- 3 ogórki kiszone
- 220 g kukurydzy konserwowej
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie ryżuRyż do sałatki z tuńczykiem musi być ugotowany na sypko. W tym celu wlej 2 szklanki wody do garnka i doprowadź do wrzenia. Do wrzącej wody dodaj 1/3 łyżeczki soli. Przepłucz suchy ryż pod zimną wodą, aby usunąć z niego nadmiar skrobi. Następnie wrzuć go do wrzącej osolonej wody i gotuj do miękkości. Ugotowany ryż odcedź na sitku lub durszlaku i pozostaw do ostygnięcia.
- Przygotowanie warzyw i tuńczykaCzerwoną cebulę obierz i drobno posiekaj lub pokrój w większą kostkę (wedle uznania). Ogórki ogórki kiszone (lub ogórki małosolne – wedle uznania) pokrój w kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odsącz z zalewy. Za pomocą widelca podziel tuńczyka na mniejsze kawałki.
- Łączenie i mieszanie składnikówPrzygotuj dużą miskę i przełóż do nie ostudzony ryż. Następnie do ryżu dodaj czerwoną cebulę, ogórki kiszone oraz kukurydzę. Wymieszaj składniki. W kolejnym kroku dodaj majonez oraz jogurt naturalny i połącz wszystko, lekko mieszając. Na końcu dodaj kawałki tuńczyka i dopraw sałatkę solą i pieprzem. Wstaw gotową sałatkę na 5–10 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Przepis na sałatkę z tuńczykiem i ryżem możesz dowolnie modyfikować. Mój podstawowy przepis na sałatkę z tuńczykiem i ryżem zawiera 5 składników: tuńczyka, ryż, czerwoną cebulę, kukurydzę i ogórki kiszone (które niekiedy zastępuję ogórkami konserwowymi). Jednak czasami dodaje do niej również puszkę czerwonej fasoli (moim zdaniem idealnie komponuje się z tuńczykiem i jest dobrym zamiennikiem kukurydzy, jeśli nie przepadasz za jej słodkawym posmakiem w sałatce), nieco czerwonej papryki, zielony groszek a nawet jajko gotowane na twardo. I choć w moim przepisie sos do sałatki z tuńczykiem i ryżem składa się z naturalnego jogurtu i majonezu, to możesz do sałatki dodać sam majonez, sam jogurt lub zastąpić te składniki ich roślinnymi zamiennikami.
Wskazówka: jeżeli chcesz zrobić więcej sałatki z tuńczykiem i ryżem, to przed dodaniem cebuli podziel sałatkę na porcje i dodaj cebulę jedynie do porcji, którą zamierzasz spożyć w dniu przygotowania. Do pozostałych porcji sałatki dodaj cebulę tuż przed podaniem.